Werkwijze

EEN LOVERBOY OF LOVERGIRL GAAT BEWUST TE WERK. ZIJ GEBRUIKEN HUN VAARDIGHEDEN OM EEN AFHANKELIJKHEIDSRELATIE TOT STAND TE BRENGEN

WERKWIJZE

Een loverboy of lovergirl gaat bewust te werk, tegenwoordig ook veel via Internet en/of social media. Zij gebruiken hun vaardigheden om een afhankelijkheidsrelatie tot stand te brengen.

 

Een loverboy versiert en manipuleert meisjes of jonge vrouwen om hen emotioneel afhankelijk te maken. Hij benadert heel vaak zijn slachtoffer via internet (internetgrooming), hij geeft haar bewust veel aandacht en koopt mooie cadeaus. Zijn bedoeling is om haar de indruk te geven dat zij bijzonder en belangrijk is. Veel meisjes en jonge vrouwen vallen voor deze avances.

 

De loverboy schenkt veel aandacht aan het slachtoffer waardoor zij denkt dat hij heel veel om haar geeft. In werkelijkheid controleert hij haar. De loverboy zorgt dat zij zich niet aan zijn invloed kan onttrekken. Een korte periode gaat het (soms redelijk) goed totdat de loverboy eisen begint te stellen zoals de terugbetaling van zijn cadeaus of zeurt over schulden die hij niet kan betalen. Uit liefde en afhankelijkheid wil het slachtoffer hem daarbij in de meeste gevallen ondersteunen en maakt schulden, prostitueert zich of pleegt strafbare feiten zoals drugsrunnen.

 

De loverboy zet het slachtoffer onder druk waardoor zij niet goed meer weet wat ze moet doen. Zij komt in tweestrijd met haar vaak sterke gevoelens. Enerzijds heeft zij de loverboy nodig voor goede gevoelens maar anderzijds heeft zij ook moeite met zijn vaak gewelddadige gedrag. De emotionele afhankelijkheid en gevoelens zijn bij het slachtoffer zo sterk geworden dat zij de druk van de loverboy niet of nauwelijks kan weerstaan. Daarom blijft zij zelfs tegen haar zin aan zijn eisen voldoen. Vaak heeft de loverboy haar zo ver gekregen dat zij is afgekeerd van haar familie waardoor zij nauwelijks nog terug kan gaan (isolatieproces). Het meisje voelt zich eenzaam en kwetsbaar omdat haar persoonlijke veiligheden door de loverboy zijn weggenomen. De loverboy dwingt haar om in de prostitutie te gaan werken of andere criminele feiten te plegen (drugsrunnen, winkeldiefstallen, beroving, etc.).

 

Bijna altijd gebruikt de loverboy geweld, manipulatie of bedreigingen waardoor het meisje op zoveel mogelijk gebieden afhankelijk van hem blijft en erg kwetsbaar is. Het is voor het slachtoffer ontzettend moeilijk om onder de invloed van een loverboy uit te komen. Het criminele milieu is zeer bedreigend en gevaarlijk voor haar. Ook haar kwetsbaarheid en gebrek aan mogelijkheden aan veiligheid en hulpverlening zorgen ervoor dat zij zich niet durft los te maken van haar situatie.

 

Proces emotionele afhankelijkheid

Wij herkennen in de onderstaande fasen het emotioneel afhankelijk (verliefdheid) maken van een slachtoffer.

 

1: Verliefdheid/ emotioneel contact:
De loverboy vertelt het slachtoffer dat zij heel bijzonder voor hem is en zorgt door aandacht en attentie dat zij zich emotioneel verbonden gaat voelen (verliefdheid).

 

2: Grensverleggingen:
De loverboy ondersteunt het slachtoffer om grenzen te verleggen waardoor zij snel bruikbaar wordt voor prostitutie of andere criminele activiteiten.

 

3: Hersenspoeling / indoctrinatie:
De loverboy en het systeem waarin hij verkeert leggen steeds meer druk op het slachtoffer, zorgen voor twijfel en verwarring waardoor het slachtoffer nauwelijks tot geen keuzes of verantwoordelijkheid voor zichzelf kan dragen.

 

4: Ultieme gehoorzaamheid afdwingen:
De loverboy dwingt en misbruikt het slachtoffer zonder dat er nog verweer aanwezig is; anderzijds denkt het slachtoffer dat zij uit liefde de loverboy ondersteunt bij zijn problemen en keurt hem in alles goed ondanks dat het niet goed voelt.

 

5: Ontmaskering:
Het slachtoffer begint te onderkennen dat de relatie niet goed is en dat zij problemen krijgt met de situatie waarin zij zich bevindt. Er treedt zelfbesef op. De loverboy zal in deze fase enerzijds veel druk door dreiging en geweld op haar leggen, anderzijds haar proberen te paaien door cadeaus en extra aandacht. Vaak begint de cyclus weer bij fase 1 en denkt het slachtoffer dat de relatie toch goed is.

 

6: Zelfbehoud:
Het slachtoffer kan de situatie niet meer aan en wil bij de loverboy weg en uit het criminele systeem stappen. Dit is een gevaarlijke fase aangezien de loverboy om meerdere redenen haar niet wil laten gaan. Zij zorgt niet meer voor geld maar weet ook veel van de criminele omgeving wat zeer bedreigend voor de loverboy en zijn systeem kan zijn. Er is hoog gevaar voor het slachtoffer

 

7: Losmakingsproces:
Het slachtoffer vlucht en heeft veiligheid nodig. Een lange weg tot herstel wordt aangegaan.