Stop uitbuiting Nu!

Stop uitbuiting Nu!

Helaas, maar waar……. Ook jongeren in Twente kunnen te maken krijgen met seksuele en criminele uitbuiting door loverboys of beter gezegd mensenhandelaren. Het treft niet alleen meiden. Ook jongens kunnen slachtoffer worden. Het benaderen gebeurd via social media en in real life.

 

Het blijven informeren van jongeren, ze bewust te maken blijft belangrijk, zodat zij gewaarschuwd zijn en weerbaar zijn. Het is belangrijk dat jongeren signalen herkennen en weten waar zij hulp kunnen vragen.

 

Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente en Nationale Politie, district Twente en team mensenhandel komen daarom met een nieuwe preventieactie. In samenwerking met filmmaker Masja de Roy van Minikronieken en filmregisseur Daniëlla van der Stelt en zes jonge acteurs is gekomen tot een serie vlogs waar verschillende vormen van uitbuiting belicht worden. Met grote dank aan deze jonge acteurs die zich voor dit thema hebben ingezet presenteren wij met trots twee vlogs uit een serie van zes vlogs. Zie hieronder!

 

Treft het alleen jongeren die naïef zijn en of veel problemen hebben. Nee! De loverboy, uitbuiter, mensenhandelaar is sluw, geraffineerd en weet precies wat hij moet doen om zijn doel ( geld verdienen) te bereiken.

Jongeren worden verliefd op een voor hun speciaal iemand, of zijn blij met een nieuwe vriendin, vriend of nieuwe vriendengroep waar ze bij horen. En dat is natuurlijk heel normaal…… Maar juist dat gevoel van het hebben van die speciale band maakt jongeren soms kwetsbaar voor manipulatie, chantage, misbruik en uitbuiting. Het kan dan gaan om seksuele uitbuiting, het gedwongen worden tot prostitutie. Het kan ook gaan om criminele uitbuiting, zoals drugshandel, een bankrekening beschikbaar moeten stellen, telefoonabonnementen moeten afsluiten of andere klussen moeten doen gelinkt aan criminele activiteiten. Steeds hardere manieren worden gebruikt om jongeren uit te buiten. Chantage, bedreigingen, drogeren en geweld zijn daar voorbeelden van. Slachtoffers gaan gebukt onder gevoelens van schaamte, schuld en angst. De schade is groot, de weg terug lang.

 

Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente biedt informatie, advies en hulpverlening voor jongeren en volwassenen die met uitbuiting te maken hebben, voor ouders en professionals.

 

Bekijk hier het persbericht